Een zware kluif is Agen 2017 voor onze fondvliegers geweest. Na vier dagen uitstel konden de duiven pas op dinsdag 4 juli om 7 uur gelost worden. In totaal kwamen 25.328 duiven aan de start volgens de internationale opgave. En voor ons landje waren dat 6.211 oude duiven en 5.930 jaarlingen volgens de ZLU-site en dat zijn totaal 12.141 duiven. Bij de jaarlingen is dat een flinke toename en bij de ouden is dat een lichte teruggang in vergelijk met voorgaande jaren. De duiven werden gelost bij een kalme oostenwind en een strak blauwe hemel.
Bij Parijs draaide de lichte wind naar een westelijke richting terwijl de temperatuur in Frankrijk al snel fiks opliep. De eerste melding kwam van een Franse duif op 704 km aan de Belgische grens om 17.50 uur aan 1082 m terwijl de minimale afstand om te mogen deelnemen 675 km voor Belgische liefhebbers en 700 km voor ‘buitenlandse’ liefhebbers is. De volgende meldingen kwamen van westelijker wonende liefhebbers in België en in West- en Oost-Vlaanderen werden op een afstand rond 785 km rond 18.25 uur de snelste duiven geklokt aan 1149, 1148 en 1146 m.p.m. En toen moest Nederland komen en mocht een Zeeuwse duif verwacht worden. Martin de Poorter was om 19.09 uur op 819 km de eerste aan 1020 km . Herman Calon klokte een snellere jaarling aan 1125 m. Gevolgd door Chris Paauwe aan 1124 m met een oude duif. In Alblasserdam rekenden de broers Gero en Michael Dijk uit hoe laat een Agen ganger bij hen mocht worden verwacht en begrepen om 20.15 een hele vroege duif te hebben. Gero ging bij broer om 19.45 uur weg en was om 19.50 uur goed en wel gaan zitten om te gaan letten toen er plots een blauwe doffer viel en wel zijn NL14-1049775 die hij als enige oude duif op Agen had ingekorfd. Begrijpelijk was de schrik en de verrassing groot! Op een afstand van bijna 905 km kwam een snelheid van 1169 m.p.m. uit de bus. En daarmee de winnende doffer 'Theo' ook de Belgische duiven in de voorvlucht nog voor te blijven.
Een duivensprookje werd daarmee in Alblasserdam voor Gero en Evelien Dijk werkelijkheid. Voor de eerste keer werd er ingekorfd voor een ZLU-vlucht en dan nationaal en internationaal de snelste duif hebben! Met drie doffers was Gero naar het inkorfcentrum in Hendrik Ido Ambacht gegaan en wel met twee jarige weduwnaars en één overjarige weduwnaar. In Alblasserdam wordt totaal weduwschap gespeeld en het favoriete spel is al jaren de dagfond. Echter dit jaar wilden de doffers niet marcheren en waren het de duivinnen die de goede prijzen wonnen. Bij Jan van Wanrooij van Belgica-de Weerd werden de duiven nog extra nagekeken maar er werd niets 'verkeerds' gevonden. De winnende 'Theo' vloog als jaarling van een zware dagfondvlucht al pure kop en Gero hoopte dat hij het ook op deze Agen zou kunnen waarmaken om lang en snel te kunnen doorvliegen over een nog grotere afstand. Gero heeft de doffer vernoemd naar zijn vader Theo Dijk die ernstig ziek is en met wie hij lang in combinatie heeft gevlogen. Een gedenkwaardige vlucht was Bourges op 24 mei 2014 toen Theo en zoon Michael de 1e en 3e prijs over heel Zuid-Holland vlogen en zoon Gero op eigen erf de 2e prijs scoorde! Kan het mooier binnen één familie? Frappant mag het heten dat broer Michael een week eerder ook teletekst haalde van Agen in Zuid-Holland. Hij vloog de 6e prijs tegen 3.181 duiven en had met 4 mee nog twee prijzen 1 op 10. Michael vliegt op naam van zijn vriendin en zijn duif werd om 4.45 uur geklokt en om 3.30 uur ontdekt. Omdat zijn telefoon weigerde om te melden spoedde hij zich naar broer Gero en maakte daar iedereen schrikkend wakker.
Winnaar
De familie Dijk heeft al jaren duiven van Kees Bosua uit Dordrecht en daarmee zijn ook de kopprijzen op de dagfond gevlogen. De vader van 'Theo' is een doffer van 2013 die rechtstreeks van Kees Bosua kwam en hij kweekte hem uit zijn 'Orleansduifje en Bassie' en deze doffer haalde Kees bij Gerard en Bas Verkerk en hij is een zoon van 'Olympic Survivor en Magic Amoré'. De moeder van 'Theo' komt van Ivo en Nico van der Veen uit het Drentse Dalen en zij haalden haar bij Arie Dijkstra in het Friese Oudwoude alwaar ze werd gefokt uit een zoon en dochter van 'Leonardo en Tinkelbel'. Gekende duiven dus in de stamboom! Het ouderpaar heeft Gero eind 2015 verkocht. Echtgenote Evelien is een belangrijke schakel in het duivensportgebeuren. Zij laat 's morgens de duiven trainen als Gero in alle vroegte voor zijn werk huis en haard verlaat. Gero werkt bij Vlaq Groep in Moordrecht en legt overal in den lande kunstharsvloeren. Bij de familie Dijk geldt zeker dat een goede buur beter dan een verre vriend is want hun directe buren Piet en Helène Schaddelee zijn trouwe supporters bij de duivensport en brengen zelfs op de woensdagmorgen na Agen even de jonge duiven weg voor een lapvluchtje. Geweldig toch? Ja, 'Theo' heeft wat teweeg gebracht in Alblasserdam. Dat de hele familie Dijk daarvan nog lang mag nagenieten!
1. Gero Dijk, Alblasserdam. 2. C. Paauwe, Kruiningen. 3. Frank Hage, Woerden. 4. Aad Benschop, Zoeterwoude. 5. Martin de Poorter, Sluis. 6. C. van der Velden, Zuid-Beijerland. 7. Willem ter Hoeve, Lamswaarde. 8. Hengst-Provoost, Aagtekerk. 9. Winken-Rothenburg, Itteren. 10. J. van der Zanden, Scherpenisse.
Auteur: Ad van Gils
Foto's: www.pigeonpixels.com