Gero en Evelien Dijk, Alblasserdam, winnen Agen ZLU Oud.
11-07-2022


Een nationale vlucht tweemaal winnen is niet iedereen gegeven. Eén keer de snelste duif van Nederland in een concours is al bijzonder … dan snap je wel dat tweemaal uitzonderlijk is. Dit presteerde Gero en Evelien Dijk uit Alblasserdam in het nationale concours van Agen bij de oude duiven. Na 5 jaar winnen ze opnieuw deze vlucht. Voordat deze duif thuis kwam, viel er een jaarling bij hen. Deze duif wint de 2e nationaal in het jaarlingen-concours. Hoe geweldig is dat! Het supergevoel bij deze vlucht wordt nog eens versterkt met 4 van de 5 oude duiven in de prijzen én 7 jaarlingen bij de eerste 46 duiven. Een weekend om nooit te vergeten !!!

De winnende liefhebbers
Op de uitslag staan de winnende liefhebbers onder de naam Gero Dijk uit Alblasserdam. In de praktijk is het een echte man-vrouw combinatie: Gero en Evelien Dijk. Ze doen alles samen. Hun leeftijd heeft Evelien niet ingevuld. Om ze een beetje te plagen: ze hebben net als de schrijver van dit stuk dit jaar de bijzondere leeftijd van 50 jaar bereikt. Evelien is wat makkelijker met ‘de pen’ (of Gero is wat makkelijker en geeft zijn vrouw alle ruimte), dus ze heeft mijn vragenlijst ingevuld.
Gero is van beroep kunststofapplicateur/vloerenlegger. Hij is gespecialiseerd in het leveren en aanbrengen van kunststofvloeren, gietvloer, coatingvloeren betonlook en vloeistofdichte troffelvloeren. De vader van Gero had ook duiven. Het is dus met de paplepel ingegeven.
Evelien: ‘De duivensport gaat in de familie van Gero al meer dan 100 jaar terug naar de basis 'opa Gerrit Dijk' en via vader Theo is het Gero die het stokje heeft overgenomen. En hoe...’
De eerste duiven bij Gero en Evelien kwamen via Piet Pelikaan en Jan van der Goes. Dit waren duiven van het ras Tournier (BE). Later zijn daar andere dagfondduiven bijgekomen via Kees Bosua, Bas en Gerard Verkerk en Arie Dijkstra. Uit deze stam kwam ‘Theo’, de nationale en internationale winnaar van 2017. Deze overwinning prikkelde hen om ook meer naar de marathonvluchten te gaan kweken.
Hun huidige hok is 8 meter lang. In het najaar van 2017 gezet door Eef van Aalten uit Huissen. Zelf ook een liefhebber met een mooi palmares. In dit hok zitten afdelingen voor de vliegers en de jongen. De kwekers zijn om reden van veiligheid na onze overwinning in 2017 heel rap bij enkele betrouwbare liefhebbers 'elders' ondergebracht. En dat werkt prima...


De winnende duif.
Hun winnende duif bij de oude Agen-gangers heet ‘Liz’. Zij werd geklokt om 18:09 uur. Ze is ingemand op 12 dagen eieren. Haar achtergrond is puur dagfond. Hij vader komt via Verheij en znn. Hierin zien we het soort terug van Braad-de Joode uit Woudrichem en het soort van Martin van Zon. De moeder heeft als achtergrond de duiven van Arie Dijkstra en Brood-de Joode, via metname Peter Crans en A. Timmerman.
De dochter, ‘Charlotte’, won de 2e nationaal bij de jaarlingen. Ze werd 5 minuten voor haar moeder geklokt. Haar vader is ‘Theo’, de nationale winnaar van Agen in 2017. In deze doffer zit het soort van Arie Dijkstra (50%) en via Kees Bosua het soort van Verkerk en Kees zijn eigen soort.
Moeder en dochter waren op africhting vanuit Hank ook al eens de snelste duiven. ‘Liz’ won al diverse mooie prijzen op de dagfond, waaronder de 33e Blois tegen 11.576 duiven de 1e van Issoudun tegen 553 duiven.


Verzorging.
Evelien: ‘Het medische plaatje gaat volgens plan en doen wij samen met Stefan Göbel. Hebben ze niks, krijgen ze niks. De meeste duivenmelkers denken nog steeds dat een duif harder gaat vliegen van medicatie. Vergeet niet dat medicatie net als bij de mens juist het afweersysteem remt en afbreekt. Dus wij geven nagenoeg niks. Opletten hoe je duiven zijn en ze proberen gezond te houden. Ik heb verre verstand van duiven maar ik zie wel of ze tieren en blij zijn. Ik heb het een aantal weken geleden in mijn blog gezet: ‘Ik verdenk mijn duiven ervan dat ze naar me lachen.
Succes komt je niet aan waaien: je moet keihard werken en een plan hebben. Vanuit dat punt steeds iets verder opbouwen. We kunnen jullie precies vertellen wat we doen van A tot Z. Ik doe dit bewust niet... Waarom? Niet omdat ik geheimzinnig wil zijn, maar puur omdat iedereen zijn eigen ding moet doen, je moet het voelen en dat is iets wat Gero en ik weer hadden de laatste tijd.... GEVOEL! Gero is uit zijn rouwstand gekomen na een rouwperiode van ruim 4 jaar en je zag hem groeien..., en de duiven zagen het ook!! Duiven zijn net mensen: ze zien (en merken vooral) alles en reageren op jou!! Dus misschien is het niet zo gek dat ik hen er van verdacht naar mij te lachen!!!’

De beleving.
Evelien gaat verder met hun verhaal: ‘De duivensport beleven wij echt samen. Wij zijn anders gaan denken na onze overwinning in 2017. Wij zijn dan ook van ver gekomen. Wij zijn makkelijker gaan denken. Dat heeft Willem de Bruijn ons geleerd: Maak het jezelf niet te moeilijk! Én het klopt!!!
Onze kinderen zijn wel betrokken bij de duiven..., vaak tegen wil en dank. Daar zijn we ons echt wel van bewust, maar na de prestatie van en op Agen 2022 zijn zij net zo blij en door dolle heen als wij. De oudste zegt wel eens: Mam, hoelang moet je dit volhouden tot het klaar is? Waarop ik hem zeg: het zijn maar een paar vluchten. Waarop hij weer antwoord: Jeetje het is toch niet normaal wat jullie er allemaal aan doen! Waarop ik dan weer antwoord: Duiven zit in je bloed en bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Gero en ik doen alles samen mocht ik verhinderd zijn, helpt mijn lieve buurvrouw en vriendin Helene. Mijn schoonmoedertje Nel wacht onze duiven op als ik ze wegbreng. Op de achtergrond heb ik veel steun aan mijn lieve paps (zo noem ik hem) Frans. Hij ondersteunt ons in heel veel en neemt de website en alles daaromheen voor zijn rekening. Ik spuug regelmatig mijn gal bij hem. Dan heeft hij de grootste lol en ik vertel zowat elke dag wat ik aan het doen ben. Hij is mijn grootste maatje... Mijn eigen vader is heel lang geleden al overleden maar in Frans (76) heb ik een nieuwe paps gevonden. Zulke mensen om ons heen zijn onmisbaar.
Wat mooi is aan deze sport? Als je het goed bekijkt zijn duivenmelkers eigenlijk stapelgek! De meeste duivenmelkers hadden ‘een vrouwelijk plasorgaan’ in hun nek moeten hebben, want zeiken kunnen ze, het zijn met andere woorden..., net vrouwen!!!
Wat mooi is aan deze sport, dat echte vrienden blijven en dat de rotte appels al snel door de mand vallen. De echte vrienden koesteren wij en zij die dit verslag lezen weten dat!!
Het samenwerken met andere liefhebbers doen wij zeker en met gesloten beurs. Ik denk dat dit misschien wel het belangrijkste is: het moet je gegund worden.
Louis Vollebregt is daar ook een groot voorbeeld van, een prachtvent, Jan Janssen uit Groesbeek hetzelfde, familie Muller tegenwoordig wonende in Goes, en de familie Rans uit Wijgmaal (BE)... Allemaal super mensen. Onze lieve vrienden Jan Janssen en Eef van Aalten en ook Mike Dijk hoef ik ook maar iets te vragen en zij doen het voor me.’

Tot slot.
Tot slot een anekdote van Evelien: ‘Ik zat me heel de week al druk te maken over mijn planten in de tuin die zo goed als dood gingen toen ik me dacht: Nou lekker is dat. Zaterdag komen ze filmen en foto’s maken en dan hangen de planten er zo bij. Hahaha... Nogmaals, het gevoel was er.’
Het is ook weleens leuk om een verslag te maken door iemand te laten vertellen. Aan de hand van de vragenlijst, is dat leuke verslag ontstaan doordat Evelien vertelde hoe deze gezamenlijke overwinning en topuitslagen tot stand is gekomen. En hoe ze de duivensport zien en beleven. Evelien, bedankt hiervoor!!!

Gero en Evelien, nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige overwinning en de super uitslagen! Met de gedrevenheid en de passie die jullie laten zien, zal het vast en zeker tot nieuwe successen leiden.
Ik zeg dus..., tot een volgende keer!

Jaco van Nieuwamerongen
MarathonDuivenJournaal: 11 juli 2022