Familie Dijk, Alblasserdam zetten op eerste NPO-vlucht vanuit Bourges heel Zuid-Holland op zijn kop.

Afgelopen weekend was het dan zover. Voor alle Afdelingen in Nederland stond de eerste NPO-vlucht op het programma. Zo ook in Afdeling 5, Zuid-Holland. Tegen een deelnemersveld van 16.923 duiven wonnen vader Theo en zoon Michael vanuit Bourges: 1-3-7, terwijl zoon Gero, die op een steenworp afstand woont, de 2e speelt. Een gegronde reden om bij deze familie eens achter de deur te gaan kijken.

v.l.n.r. Gero, vader Theo en Michael (Mike).

Familiesport.
Vader Theo (70) zit al ruim 60 jaar tussen de duiven. Was dit in het allereerste begin combinatie met zijn vader op de Overnachtfond, anno 2014 beoefent hij de duivensport op uiterst fanatieke wijze met zijn gehele familie en met name zijn zoons Gero (43) en Michael (25). Gero speelt op zijn eigen erf onder zijn eigen naam, Theo en Michael vliegen in combinatie vanaf een minimale accommodatie in de kleine achtertuin aan de Baandersstraat in Alblasserdam. Theo is nog een man van 'de oude stempel' en vliegt graag het gehele programma, zijn zoons daarentegen willen zich specialiseren op de dagfond en laten hierin niets aan het toeval over. Door de verschillende ideeën hierover ontstaat er binnenshuis wel een gespannen sfeer als er ingekorfd moet worden. Theo korft dan liever op de kortere vluchten in en zoon Michael opteert dan voor de fondvlucht. "Meestal trekt Michael dan toch aan het langste eindje" geeft moeder Nel breed grijnzend aan.

Tijdens het bezoek werd wel duidelijk dat de mannen de duivensport zonder hun vrouwen niet zouden kunnen beoefenen. Michael die als stratenmaker de kost verdient en veel van huis is en Theo die net als Gero nog in de kunststofvloerenindustrie werkzaam is maken allen lange dagen. Zowel bij de vader-zooncombinatie als bij Gero wordt de verzorging bijna geheel door de vrouw des huizes gedaan. Moeder Nel voert de duiven en laat ze op gezette tijden los aan de Baandersstraat en bij Gero neemt zijn vrouw Evelien bijna de gehele verzorging op zich. En zoals al zo vaak blijkt is het ook hier "als er vrouw zich met de duiven gaat bezig houden, berg je dan maar..."!

Bourges.
Voor de vlucht vanuit Bourges thuis kwam, waarop de combinatie 30 en Gero 13 duiven mee had, waren de duiven van een kortere vlucht eerder die dag op een enkele nakomer reeds gearriveerd. De heren hadden in overleg uitgerekend dat voor een vroege duif rond 12.30 uur geconstateerd moest zijn. Er was dus nog voldoende tijd volgens Michael om bij Gero thuis even de handen uit de mouwen te steken en de net geleverde nieuwe wasdroger naar boven te tillen. Terwijl de heren halverwege de trap waren ging een aantal maal de telefoon en tijdens het rinkelen van de telefoon riep de buurvrouw van Gero dat de nakomer van de eerder vervlogen kortere vlucht ook net naar binnen ging.
Achteraf was het moeder Nel die met haar zoons contact probeerde te zoeken om te vertellen dat ze er twee vanuit Bourges (555 km) had binnengelaten en bleek de laatste (zoals door de buurvrouw gedacht) Gero’s eerste vanuit Bourges te zijn. Theo en Michael (dus eigenlijk moeder Nel) draaien de duiven om 11.54.56 en 11.55.01 en de duif bij Gero loopt om 11.55.06 over de antenne. Toen de familie met hun gebruikelijke duivenvrienden contact zocht en aangaf dat ze reeds duiven hadden begon het gevoel te leven dat er wel eens iets heel speciaals kon staan te gebeuren en dat bleek later ook het geval. Tegen een sterk deelnemersveld van 16.923 duiven werden door de combinatie vader-zoon de 1e, 3e en 7e plaats bezet terwijl zoon Gero er met een minimaal verschil genoegen moest nemen met de 2e prijs. Een unieke prestatie!

Hoofdrolspelers.
De 1e prijs wordt opgeëist door een zeer klein blauw duivinnetje de ‘NL13-1608050’ Gastelleke, die met een snelheid van 1882,53 m/min de gehele concurrentie haar staart laat zien. Het was de eerste keer dat ze op een fondvlucht mee was en liet zien waar toe zij in staat kan zijn. Twee weken eerder was zij ook, met een hoge snelheid, als eerste op het hok. Ze is afkomstig van Rinus van Gastel uit het West-Brabantse Roosendaal (NL) waar de mannen uit Alblasserdam in 2012, net voor Rinus bij PIPA ging verkopen nog een 20-tal eieren hadden gekocht.
Klik hier voor de pedigree van 'Gastelleke'

De winnares 'Gastelleke' NL13-1608050

De 3e prijs (5 sec. na haar hokgenote) is eveneens een duivinnetje dat uit deze 20 eieren is gekropen en voor het eerst haar kunsten mocht vertonen op een fondvlucht, de NL12-1608051 'Miss Rocket'. Dat de heren geen spijt hebben van hun aankoop hoeven we denk niet uit te leggen. Zowel in de pedigree van Gastelleke als van Miss Rocket komen we de topduiven van Van Gastel tegen zoals de Rocket en de Winner.
Klik hier voor de pedigree van 'Miss Rocket'

De 7e prijs is eveneens gewonnen door een duivin die net als haar voorgangers op totaal weduwschap wordt gespeeld en gedurende de gehele week opgesloten in haar bak zit, om onderling paren, te voorkomen. Deze topper, BE13-5030362 'Blauwe Stefannie', is een rechtstreekste van Stefan Steenbergen (Herk-de-Stad, BE) en als jong enkel op de nalijn een viertal vluchten afgericht.
Klik hier voor de pedigree van 'Blauwe Stefannie'

Bij Gero en Evelien was het de ‘NL13-1230632’ Yolanthe, die de overwinning nipt miste. Eveneens een duivin op weduwschap gespeeld maar door Gero zelf gekweekt. In haar pedigree zien we echter hun vriendschap met Kees Bosua (Dordrecht, NL) geheel tot zijn recht komen.
Klik hier voor de pedigree van 'Yolanthe'

Naast deze bovenstaande duiven zijn het veelal de duiven van hun sportvrienden Kees Bosua (Dordrecht, NL) en Martin van Zon (Berkenwoude, NL) die het mooie weer maken. Naast veelvuldig overleg en contact met deze toppers zijn de Dijken ook zeer geslaagd met duiven van deze mannen.

De plaatsen 1-2-3 en 7 voor Fam. Dijk, Alblasserdam

Slot.
Het moge duidelijk zijn dat de gehele familie Dijk, bestaande uit de uiterst fanatieke Michael, de ietwat rustigere Theo, de relativerende Gero en uiteraard de vol trots zijnde moeder Nel en uiteraard Evelien, een weekend achter de rug hebben om nooit meer te vergeten. Het was voor allemaal inderdaad en zoals door hun zelf verwoordt "een DIJK van een dag".

Auteur: - Jawin van Namen (PIPA) 30/05/2014